Zeldzame middeleeuwse munt na 650 jaar weer terug in Coevorden

Zeldzame middeleeuwse munt na 650 jaar weer terug in Coevorden

Na 650 jaar is hij weer thuis, zegt amateurarcheoloog Jeroen Mathijssen. Gistermiddag overhandigde hij met gepaste trots 'zijn' middeleeuwse zilveren munt uit Coevorden aan het Stedelijk Museum in de stad.

"Ik had 'm ook op de veiling kunnen verkopen voor meer geld, maar dan was de munt waarschijnlijk in een collectie van een verzamelaar in de Verenigde Staten weggestopt. Deze munt hoort bij Coevorden, punt." Hoeveel Mathijssen er precies voor gekregen heeft, wil hij niet zeggen.
Het gaat om een middeleeuwse munt, door de Heren van Coevorden geslagen in de periode tussen 1376 en 1378, weet muntenkenner Alexander Moes. "Bij mijn weten is het een zeer bijzonder exemplaar. Ik ken er maar eentje van dezelfde soort en dezelfde tijd, die ligt opgeborgen in de kluis van de Nederlandse Bank in Den Haag. Daarom is het een verrijking voor Coevorden dat deze munt nu in bezit is van het museum."

'We kunnen bezoekers straks meer vertellen over Coevorden in de veertiende eeuw'


Dat vindt ook directeur Evelien Wieling van het museum in de vestingstad. "Toen we afgelopen najaar het aanbod kregen om deze munt over te nemen van de archeoloog, hebben we geen moment getwijfeld. We hebben in het museum al wel een paar oude munten liggen, ongeveer van dezelfde tijd, maar dit exemplaar is écht een heel bijzondere."
"Met deze aanwinst kunnen we onze bezoekers straks meer vertellen over Coevorden in de veertiende eeuw, dat vind ik fantastisch", zegt Wieling. "Ieder object in het museum vertelt zijn eigen stukje van een historisch verhaal, maar samen zorgen ze voor een bredere context."

'Blijkbaar was Coevorden helemaal niet zo geïsoleerd als we dachten'


Ook historicus Ger Kleis is onder de indruk. "Heel bijzonder dat deze munt terug is in de stad van oorsprong. Wat ik ook interessant vind, is de vindplaats: een akker in het Brabantse Rosmalen. Dat vertelt ons dat inwoners van Coevorden in die tijd blijkbaar contacten onderhielden in andere delen van het land."
Hij vervolgt: "Vaak wordt nog gedacht dat Coevorden in de middeleeuwen wat geïsoleerd lag, als een uithoek van het gebied van de bisschop van Utrecht, maar blijkbaar valt dat mee. De munt vertelt ook meer over de geschiedenis van Coevorden als handelsstad in die tijd, want blijkbaar werden de munten uit de stad elders geaccepteerd. Dat was ook niet altijd vanzelfsprekend."
Hoe de munt destijds precies in Rosmalen terecht is gekomen, zal giswerk blijven. Kleis: "Voor Coevorden is de terugkeer van dit exemplaar een historische verrijking te noemen."

Amateurarcheoloog Mathijssen trof de munt twee jaar geleden aan in een veldje in Rosmalen, waar hij met zijn metaaldetector een complete muntschat met in totaal 389 munten uit de bodem haalde. "Daar zitten allerlei exemplaren tussen, niet allemaal even bijzonder", zegt Mathijssen. "Maar wel uit allerlei verschillende gebieden. Zo vond ik munten uit Gelre en Brabant, maar ook Frankrijk, uit Trier, Kleef en Praag. En dus dit zilveren exemplaar uit Coevorden."

'Feitelijk gezien hebben we het hier over valsemunterij uit de middeleeuwen'


Dat het om een munt uit de Drentse vestingstad gaat, werd pas afgelopen jaar na onderzoek door een muntenkenner in Den Bosch duidelijk.
Dat de munt - met daarop de afbeelding van een leeuw met een helm - überhaupt bestaat, is volgens Moes bijzonder. "Aangezien we weten dat de Heren van Coevorden in die tijd eigenlijk helemaal niet het recht hadden om munten te slaan. Maar blijkbaar vonden ze zich belangrijk genoeg om tóch een eigen munt uit te geven. Met andere woorden: eigenlijk is het een voorbeeld van valsemunterij, geslagen in de toren van het kasteel. Dat maakt het verhaal misschien nog wel interessanter."

Volgens hem hebben de muntslagers in Coevorden met deze munt een kopie gemaakt van Vlaamse munten die toen ook in omloop waren. "Dat gebeurde in die tijd wel vaker."
Wat in die tijd ook vaker gebeurde, was dat zilveren munten na verloop van tijd werden omgesmolten. Dat is ook een reden waarom er weinig exemplaren bewaard zijn gebleven. Wat precies de waarde van de munt is, houdt Moes voor zich. "Maar laat ik het zo zeggen: je kunt er een goede boterham van eten. Voor de periode waar deze munt uit komt, is-ie bijzonder groot."

Volgende lezen

Frankrijk introduceert postzegel met geur van vers stokbrood
Verzamelaars naar Kampioenschap in Rabat

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.