Kwartje geveild voor ruim een miljoen euro: 'Helemaal bizar'

Kwartje geveild voor ruim een miljoen euro: 'Helemaal bizar'

In IJsselstein heeft een zeldzaam kwartje uit 1891 een recordbedrag van ruim een miljoen euro opgebracht tijdens een veiling. Dit is het hoogste bedrag dat ooit voor een Nederlandse munt is betaald. Een aanwezige verzamelaar reageerde verbaasd tegenover RTV Utrecht: "Met dat bedrag kun je twee huizen kopen, het is echt ongelooflijk."

Veilingmeester Jacco Scheper beschreef de munt als 'de heilige graal' onder de Nederlandse munten, gezien er slechts twee van zijn gemaakt. De munt toont een afbeelding van de destijds 10-jarige koningin Wilhelmina.

Deze specifieke zilveren munt is de enige van zijn soort die momenteel beschikbaar is op de markt, in uitstekende staat. Het andere exemplaar is in het bezit van De Nederlandsche Bank. Tijdens de veiling werd er zowel in de zaal als online actief geboden, beginnend bij 300.000 euro. Het eindbod werd met gejuich ontvangen. Verzamelaar Gerrit was onder de indruk: "Dit is iets wat maar voor weinigen is weggelegd. Ik had nooit verwacht dat het zoveel zou opbrengen, maar ik wist dat je voor dit kwartje diep in de buidel moest tasten."

Het muntstuk werd veilig bewaard in een kluis achter in de veilingzaal, verpakt in plastic binnen een glazen doosje. De nieuwe eigenaar is geadviseerd het muntstuk nooit te poetsen, omdat dit de waarde met ongeveer een ton kan verminderen, volgens muntenexpert Jacco Scheper.

De munt is in de afgelopen 130 jaar vier keer eerder geveild, waarbij het de laatste keer in 2001 voor 95.000 gulden verkocht werd. De verwachting was dat het ditmaal ongeveer vier ton zou opbrengen, maar de nieuwe eigenaar bood uiteindelijk 850.000 euro. Inclusief veilingkosten kwam de totale prijs uit op 1.045.500 euro. De identiteit van de koper blijft anoniem, na een hevige biedstrijd tussen zowel Nederlandse als internationale verzamelaars.

Voelt u zich geïnspireerd om munten of postzegels te verzamelen na het lezen van dit artikel, maar bent u niet van plan om meteen 850.000 euro uit te geven? Ontdek dan onze nieuwste collecties hier!

 

Volgende lezen

75 jaar bloemenpracht gevierd met unieke postzegelcollectie
Man koopt voor 2 miljoen dollar duurste postzegel ooit in VS

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.